Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje placki ziemniaczane

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
cebula 1/2 małej
jajko 1 sztuka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat szczypta
sól i pieprz
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Moje placki ziemniaczane

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Cebulę drobno siekamy. Z ziemniaków odlewamy namiar wody, dodajemy cebulę, jajko, majeranek, sól i pieprz. Mieszamy i w razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę ziemniaczaną - ilość zależy od odmiany ziemniaków - tzw. mączne ziemniaki nie będą potrzebowały dużej ilości mąki. Nadmienię tutaj, iż gdy mamy więcej czasu można starte ziemniaki umieścić np. na gazie nad miseczką i poczekać aż sok się zredukuje a na dnie miseczki zbierze się skrobia i dodać ją do ciasta. Ja zazwyczaj robię wersję szybszą odlewam nadmiar płynu i dodaję ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej. Do masy można dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoty kolor placuszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 18.02.2017 19:04
bardzo lubię takie placki :-)
jagoda5913 17.02.2017 12:51
ładne wyszły , ja bez mąki ziemniaczanej robię ze zwykłą
anka1988 17.02.2017 12:07
ahh jakie piękne, chrupiące :)
mirosława4 17.02.2017 11:39
smaczniutkie
MagdalenaIC 16.02.2017 22:27
Smak i prostota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak