Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mleko
zimne 250 ml -
sól
szczypta -
cukier
2 łyżki -
jajko
2 sztuki -
mąka pszenna
półtorej szklanki -
masło
3 łyżki -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Dodatkowo
-
masło do smażenia
-
syrop klonowy
według uznania
Sposób przygotowania
Wykonanie:
1. Masło roztapiamy i studzimy. Następnie wszystkie składniki miksujemy na gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki lub mleka.
2. Następnie na patelni rozgrzewamy masło i smażymy okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
3. Na talerze nakładamy porcje placuszków, polewamy syropem klonowym i podajemy.
4. Smacznego.
Komentarze (14)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (4)