Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje ogórki kiszone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ogórki 3 kilogram
koper 1 pęczek
chrzan 1 sztuka
czosnek 1 główka
marchew 1 do ozdoby
sól kamienna 3 łyżka
woda 2 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Moje ogórki kiszone

Kroki postępowania

1
Szykujemy wszystkie składniki tak żeby były pod ręką. Ja ogórki kiszone robię zawsze w słoikach typu "Weki".
Krok 1 - Moje ogórki kiszone foto
2
Układamy ogórki w słoikach, w miarę ciasno. Na samej górze wkładamy do każdego słoika: pokrojony ząbek czosnku, kilka kawałeczków chrzanu i oczywiście koper, ja składam koper na trzy części razem z łodygą i taki wkładam do słoika na samej górze wtedy ogórki nie podchodzą do góry. Ja dodaje jeszcze kilka kawałeczków marchewki tak dla koloru, lubię kolorowe słoiki.
Krok 2 - Moje ogórki kiszone foto
3
Do 2 litrów wody dajemy trzy łyżki stołowe soli kamiennej i mieszamy.Taką wodą zalewamy ogórki.
Krok 3 - Moje ogórki kiszone foto
4
Po zalaniu ogórków wodą wycieramy ranty słoików suchą ścierką i zakładamy gumę razem z pokrywką i sprężyną. Odstawiamy w chodne i zaciemnione miejsce. Robię ogórki tak już kilka lat i zawsze są smaczne.
Krok 4 - Moje ogórki kiszone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak