Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

BISZKOPT

  • jajko

    6 rozmiar M
  • cukier

    3/4 szk
  • kakao

    2 łyżka
  • mąka pszenna

    3 łyżka typ 500
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • woda

    1 łyżka
  • margaryna

    2 łyżka stopiona

MASA DYNIOWO - JABŁKOWA

  • dynia

    500 g
  • jabłka

    500 g
  • margaryna

    1 łyżka
  • galaretka cytrynowa

    2
  • woda

    1/2 szk

MASA BUDYNIOWA

  • żółtko jajek

    2
  • mąka pszenna

    2 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżka
  • mleko 3,2%

    1/2 l
  • cukier puder

    1/2 szk
  • margaryna kostka

    250 g

POLEWA

  • margaryna

    1/4 kostki
  • mleko 3,2%

    3 łyżka
  • kakao

    2 łyżka
  • cukier

    1/3 szk
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżeczka deserowej
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
BISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać wodę i stopioną margarynę.
Krok 2 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Następnie przez sitko przesiać obie mąki razem z kakao, proszkiem do pieczenia i wymieszać ciasto.
Krok 3 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Białka ubić na sztywną pianę, część dodać do ciasta, lekko wymieszać ( część piany dać aby rozluźnić konsystencję ciasta ).
Krok 4 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Potem dodać resztę piany
Krok 5 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
i za pomocą łopatki wymieszać delikatnie ciasto.
Krok 6 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Blachę o wymiarach 29 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 30 minut.
Krok 7 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Potem biszkopt wystudzić i przekroić na dwa blaty.
Krok 8 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
MASA DYNIOWO - JABŁKOWA
Dynię po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę.
Wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę i dodać margarynę i dusić do miękkości.
Następnie jabłka po obraniu pokroić także w kostkę i dodać do miękkiej dyni.
Dusić do prawie całkowitego odparowania wody i rozpadnięcia się jabłek.
Na koniec wyłączyć ogień, wsypać galaretki
Krok 9 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
i dokładnie wymieszać.
Zostawić do lekkiego stężenia.
Krok 10 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
MASA BUDYNIOWA :
Do garnka wlać połowę mleka, wsypać cukier puder i zagotować.
W reszcie mleka wymieszać obie mąki i żółtka.
Gdy mleko się zagotuje szybko w lać mieszankę i energicznie mieszając gotować chwilę aż budyń zgęstnieje i nie będzie grudek.
Gotowy budyń szczelnie zakryć i wystudzić.
Krok 11 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Gdy wystygnie miękką margarynę utrzeć i dodawać do niej porcjami budyń aż wszystko się połączy i powstanie gładka masa.
Krok 12 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
POLEWA :
Do rondelka włożyć margarynę, dodać wszystkie składniki oprócz żelatyny i podgrzewać aż wszystko się połączy ciągle mieszając polewę.
Na koniec dodać żelatynę i mieszać polewę do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Polewę lekko schłodzić.
PRZEŁOŻENIE :
Po przekrojeniu biszkoptu jeden blat położyć w formie, w której piekł się biszkopt.
Nasączyć go np. sokiem z cytryny rozrobionym z wodą lub innym ulubionym ponczem.
Krok 13 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Na biszkopt wyłożyć masę dyniowo - jabłkową.
Blaszkę wstawić do lodówki do ścięcia się masy.
Krok 14 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Potem wyłożyć masę budyniową, rozprowadzić ją równo
Krok 15 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
przykryć drugim nasączonym plackiem.
Krok 16 - Moje Kilimandżaro z dynią i jabłkiem foto
Na koniec ciasto polać polewą i odstawić do związania się ciasto w chłodne miejsce na kilka godzin.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (29)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kasiaaa 12.05.2015 15:45
Wygląda super :)
myszka6 13.04.2015 16:23
Super ciacho
Ada-Gaba 30.10.2014 22:57
świetny przepis
Ada-Gaba 07.10.2014 17:59
ciasto pierwsza klasa, wygląda pysznie
marcia15 07.10.2014 17:38
pysznie wygląda!najbardziej ciekawi mnie ten krem z dyni
malaczarna23 07.10.2014 15:42
Mega apetycznie sie prezentuje
bietka 07.10.2014 13:59
mniam wygląda pysznie :)
wwwiolka 07.10.2014 11:56
Wspaniale wyglądają.
Mniam 07.10.2014 11:43
Wygląda cudownie!
migotka28 06.10.2014 22:20
pięknie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat