Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 2 szt,
mięso mielone 1 kg,
ryż ugotowany 3 woreczki,
pieczarki 250 g,
cebula 2 szt,
jajko 2
sól i pieprz do smaku
przyprawy 1 łyżka do mielonego
Bazylia suszona Prymat odrobina
Przyprawa do zup i potraw Kucharek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Moje gołąbki z kapusty włoskiej na Andrzejki

Z kapusty wycinamy głąba. Następnie wkładamy do gorącej wody i gotujemy kilka minut pamiętając aby kapusta była cała zakryta wodą. Po ugotowaniu liście kapusty ściągamy rozdzielając je. Po wyjęciu i rozdzieleniu ścinamy grubsze nerwy.
Ryż gotujemy według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu studzimy.
Obraną cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy obrane, pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości i studzimy.
Mięso łączymy z ugotowany ryżem, pieczarkami z cebulką, jajkiem i przyprawami. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Na liście nakładamy farsz i zawijamy gołąbki. Gołąbki układamy w większym garnku z niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem około 20 - 30 minut.
Po tym czasie gołąbki wyjąc i ułożyć na blaszkach, włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 - 180 stopni i piec do miękkości około 30 minut aby gołąbki sie zrumieniły i przypiekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:49
lubię gołąbki.
Bożena Matuszczyk 01.12.2017 23:14
To prawda , ale na imprezę Andrzejkową zrobiłam po prostu tylko z dodatkiem ketchupu.podpieczone w piekarniku.;)
hanbes 01.12.2017 18:44
No.... Super sprawa! W połączeniu z dobrym sosem i młodymi ziemniaczkami to po prostu pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak