Moje ciasto - biszkopt z masą jabłkową, budyniową, powidłami, herbatnikami i polewą czekoladową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biszkopt

  • jajko

    5
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżki
  • olej

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat waniliowy

    opcjonalnie

Masa jabłkowa

  • jabłka

    1-1,5 kg
  • galaretka pomarańczowa

    1 opakowanie
  • masło

    1 łyżka

Masa budyniowa

  • mleko

    500 ml
  • budynie śmietnkowe

    2 opakowania
  • cukier

    4-5 łyżek
  • margaryna

    200-250 g

Dodatkowo

  • herbatniki

    1 opakowanie
  • polewa czekoladowa

    dowolna
  • rum

    3/4 szkl
  • powidła śliwkowe

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, olej i aromat. Ciągle miksując dodajemy po 1 żółtku. Pod koniec ubijania dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy (najlepiej łyżką). Ciasto wylewamy na blachę o wymiarach 25x35cm lub podobnych. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170oC. Odstawiamy do ostygnięcia.

Biszkopt kroimy na 2 części. Dolną część nasączamy np. ostudzoną wodą z cytryną lub herbatą.

Masa budyniowa
3/4 szklanki mleka odlewamy i mieszamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło ucieramy i dodajemy po łyżce budyniu.

Masa jabłkowa
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Całość wrzucamy do garnka lub na patelnię, dodajemy łyżkę masła i smażymy pod przykryciem do rozpadnięcia się jabłek. Pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę. Dokładnie mieszamy i prażymy jeszcze chwilę bez przykrycia.

Wykonanie całości
Na 1 część biszkoptu wykładamy ostygniętą masę jabłkową i równamy. Przykrywamy drugim biszkoptem, który z wierzchu smarujemy powidłami. Na powidła wykładamy masę budyniową i równamy. Na kremie układamy herbatniki nasączone rumem. Wierch ciasta polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą w kąpieli wodnej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
slodkieniebo 11.11.2015 08:18
Cieszę się że przepis na ciasto się Wam podoba :)
Jadwiga/Jaga85 10.11.2015 23:58
pyszne ciasto!
halina17 10.11.2015 21:41
Smaczne ciasto.
Stenka 10.11.2015 19:06
smaczne ciasto
Aannkaa82 10.11.2015 18:37
Lubie takie kombinowane ciacha :)
mileneczka5 10.11.2015 18:17
pyszne ciacho.
Bernadeta1 10.11.2015 18:13
super ciasto, moje smaki
Justi2401 10.11.2015 17:38
Pysznie się prezentuje to Twoje ciasto :)
Wiktoria29 10.11.2015 16:31
wygląda kusząco
Janina 10.11.2015 16:22
Takie ciasta lubię, mniam ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat