Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

moje ciabatty

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 szklanki
drożdże 2,5 łyżeczki
mąka 4 szklanki
drożd
sól 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: moje ciabatty

1/3 szklanki wody, 1/2 łyżeczki, 2/3 szklanki mąki drożdży mieszamy dokładnie i odstawiamy na 8–12 godzin.
Po tym czasie dodajemy do ciasta 1 i 3/4 szklanki wody,2 łyżeczki drożdży oraz sól i 3 i 1/4 szklanki mąki. Dokładnie wyrabiamy za pomocą miksera. Przykryte ciasto odstawiamy do wyrastania na około 3–4 godziny.
Wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy na blat wysypany mąką. Formujemy prostokąt, dzielimy ciasto nożem na kwadraty. Powinno wyjść około 10 bułeczek. Podczas formowania posypujemy ciasto mocno mąką.
Ciabatty układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez około 12–15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kokoszka
kokoszka 21.02.2013 18:16
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak