Moja solianka

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wędzony boczek

    200g
  • 2 srednie cebule

  • ostra czerwona papryczka

  • garść kaparów

  • ząbki czosnku

    3
  • ogórki kiszone

    3-4
  • kapusty kiszonej przelanej poszatkowanej

    garść
  • 1/2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych

  • 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego

  • Liść laurowy suszony Prymat

    2
  • ziele angielskie

    3-4
  • bulion wołowy

    1,5 l
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowac wołowy bulion, moze być z kostki. Boczek pokroić w niedużą kostkę i obsmażyć na silnym ogniu, często mieszając. Gdy zacznie brązowieć, dodac pokrojoną w kostkę kiełbasę i smażyć na ogniu, aż boczek będzie chrupiący. Gotowe mięso przełozyć do miseczki, a na pozostały tłuszcz wrzucci pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodac bardzo drobno posiekaną papryczkę (bez pestek!) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyc jeszcze kilka minut, mieszając. Wszystkie usmażone składniki wrzucic do gotującego się bulionu. Wlac soliankę z ogórków oraz przecier pomidorowy. Dodac liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, paprykę w proszku oraz pieprz do smaku. Gotować 10 minut na niezbyt dużym ogniu,dodac kapary, kapustę oraz kilka ogórków pokrojonych w niedużą kostkę. Gotowac kolejne 10 minut.
Przed podaniem do każdej porcji nałożyć \"kleks\" kwaśnej śmietany oraz plasterek cytryny.

W soliance powinny byc jeszcze oliwki zielone i czarne ale nie mialam wice nie dalam. Ogolnie solianke mozna zrobic z tego co sie ma w lodówe. Moze byc grzybowa, miesna lub warzywna. Jest to zupa wsciekle kwasna i pikantna i nam bardzo smakowała.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli_555 28.06.2011 23:34
pyszna
Anna141 22.05.2011 19:59
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat