Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MOJA PYSZNA NAPOLEONKA

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 250 g
mąka 2 szkl.
śmietana 1/2 szkl
Krem:
mleko 1 L
mąka 1 szkl
cukier waniliowy 2 op
cukier 2 łyżki
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: MOJA PYSZNA NAPOLEONKA

CIASTO:
Mąkę z margaryną posiekać nożem (aż zrobi się kruszonka), wlać śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Wałkować tak jak ciasto francuskie, składać jak kopertę i znów wałkować w jednym kierunku. Czynność powtórzyć 3 razy. Przed wałkowaniem posypywać stolnicę mąką. Włożyć do lodówki i dobrze schłodzić, następnie upiec dwa jednakowe prostokątne placki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C na złoty kolor.
KREM:
1/2 litra mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozbić żółtka, wsypać mąkę, cukier waniliowy, wymieszać, przetrzeć przez sitko, wlać do wrzącego mleka i cały czas mieszając zagotować.
Ciepły krem wyłożyć na placek, przykryć drugim, lekko przycisnąć.
Po całkowitym wystygnięciu, obsypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraty (najlepiej kroi się na drugi dzień).
SMACZNEGO!!!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EnoBeno 13.03.2013 08:38
świetny przepis
Janina 13.03.2013 08:31
Bardzo smakowite
MAR3STA 12.03.2013 22:07
smaczna napoleonka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak