Moja łopatka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • czosnek

    2 ząbki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżeczki
  • woda

    100 ml
  • sól do smaku

  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Moja łopatka foto
Łopatkę pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek mięsa pobić tłuczkiem do mięsa.
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć do mięsa, dodać przyprawy
żelatynę i wodę .
Dokładnie rękoma wymieszać.
Krok 2 - Moja łopatka foto
Do szynkowara włożyć woreczek, do woreczka wkładamy mięso, dobrze dociskając rękoma, zawinąć worek, nałożyć pokrywę od szynkowara ze sprężyną, zamknąć . Odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce.
Krok 3 - Moja łopatka foto
Następnie szynkowar włożyć do dużego garnka, zalać wodą powyżej powierzchni mięsa. Postawić garnek na kuchni, parzyć przez 120 minut w 85 stop. Po tym czasie wstawić szynkowar do garnka z zimną wodą, schłodzić. Odstawić w chłodne miejsce, do następnego dnia.

Wzorowałam się na przepisie:
http://www.doradcasmaku.pl/profil/1376/danusia19671-danusia19671-piecyk.html
Polecam. Smacznego

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 25.06.2014 08:17
na pewno smaczna
Jodaj 13.06.2014 07:14
świetna łopatka :) lubię ją
artur7 26.02.2014 16:00
domowe jest dobre
Motorek 12.02.2014 10:24
smaczne mięsko
Ada-Gaba 11.02.2014 09:26
smaczna, domowa wędlinka
Alex_M 07.02.2014 11:32
bardzo fajna wędlinka :)
JOANNA16 06.02.2014 18:54
na pewno pyszne)))
adelajda 03.02.2014 09:23
od dłuższego czasu kusi mnie szynkowar, wędlinki wychodzą super
mysza75 31.01.2014 11:03
pyszna wędlinka fajna na chlebek
caralajna 27.01.2014 20:51
:)) naprawdę jest Twoja? a tak na poważnie wygląda zachęcająco

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat