Moja golonka po bawarsku

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • golonka wieprzowa

    3 sztuki
  • cebula biała

    4 sztuki
  • kapusta kiszona

    1 kg
  • pieprz ziarnisty

  • sól

  • pieprz

  • kminek Prymat

  • piwo jasne

    250 ml
  • smalec

  • bulion

    1 kostka
  • liść laurowy

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Moja golonka po bawarsku foto
1. Golonki myjemy, nacieramy solą, posypujemy pieprzem i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce.
Krok 2 - Moja golonka po bawarsku foto
2. Cebulę smażymy na smalcu w brytfannie.
Krok 3 - Moja golonka po bawarsku foto
3. Gdy się zeszkli, dokładamy wyciśniętą z soku kiszoną kapustę.
Krok 4 - Moja golonka po bawarsku foto
4. Na wierzch kładziemy golonki, na nie układamy liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu i szczyptę kminku. Kostkę bulionową rozpuszczamy w 1/2 litra wody i wlewamy do brytfanny. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez dwie godziny.
Krok 5 - Moja golonka po bawarsku foto
5. Po tym czasie wykładamy golonki do naczynia żaroodpornego, zalewamy piwem i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę.
Krok 6 - Moja golonka po bawarsku foto
6. Podajemy na gorąco z kapustą, w której przedtem dusiły się golonki.


Smacznego !!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Krystyna32 01.02.2014 11:20
pyszna goloneczka
Agnieszka-87-25 28.01.2014 08:12
wygląda przesmacznie!
Róża1 02.01.2014 13:27
palce lizać
alaaa 26.12.2013 22:47
pyszna jest taka goloneczka
Lis 24.11.2013 22:31
Pycha taka golonka:)
Bernadeta1 22.10.2013 00:19
konkretne i smaczne jedzonko
caralajna 18.09.2013 07:26
Twoja czy świnki :P na pewno smakowała
ankaryba 16.09.2013 11:05
rewelacja!!!
Janina 07.09.2013 13:24
Pyszne, bardzo lubię w takim zestawie;)
Dorian 05.09.2013 23:18
smaczne miesko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat