Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja chałwa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sezam 2 i 1/2 szklanki
miód 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Moja chałwa

Kroki postępowania

1
Sezam podprażyć na suchej patelni, mieszać aby nie za mocno podpiekł się
Krok 1 - Moja chałwa foto
2
Przełożyć do miski, wystudzić i porcjami zmielić w młynku do mielenia
Krok 2 - Moja chałwa foto
3
Dodać miód i dokładnie wymieszać. Przełożyć do silikonowych foremek.
Krok 3 - Moja chałwa foto
4
Włożyć na kilka godzin do lodówki, wyjąć z foremek
Krok 4 - Moja chałwa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

okrysia 17.03.2017 09:03
chałwa cos dla mnie, koniecznie trzeba wypróbować
Kuchenka 14.03.2017 19:18
super! na pewno niebawem wypróbuję :)
Ola1young 13.03.2017 17:46
bardzo pyszna :)
w mojej kuchni 13.03.2017 09:32
pyszny deser
Aleksandra/Olcia 13.03.2017 09:07
nigdy sama nie robiłam chałwy
Habibi 13.03.2017 09:06
Ja próbowałam jeszcze w wieku nastoletnim, czym spaliłam domowy blender ;) A mikser mojej Mamie zajechałam próbując zrobić domowy Marcepan ;) Kolejne, (dorosłe już) próby uczyniłam znacznie ostrożniej ;) Ale warto spróbować i zrobić choć raz!
Habibi 13.03.2017 09:02
domowa chałwa jest pewniejsza od kupnej, bo przynajmniej wiadomo, co jemy ;) a do tego satysfakcja, że zrobiona samodzielnie :)
Stenka 13.03.2017 08:53
Polecam, zapewniam, że smaczna, mielić sezam trzeba nie za długo, nie dopuszczać do wydzielenia się oleju sezamowego
slodkieniebo 13.03.2017 08:49
Nigdy sama nie robiłam chałwy :)
mysza75 12.03.2017 22:47
jaka fajna domowa
2milutka 12.03.2017 21:17
nie próbowałam jeszcze robić.....
Marta1986 12.03.2017 20:36
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak