Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja babka Tulipan

3.0
(18)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
mąki pszennej typ 500 2 szk
cukru pudru 1,5 szk
cukru waniliowego 16 g
margaryny 250 g
kakao 1 łyżka
budyń cytrynowy 1
odrobina żółtego
barwnika spożywczego
suchego maku 4 łyżki
olej 1/2 szk
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Moja babka Tulipan

Kroki postępowania

1
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Gdy dokładnie się ubiją dodawać pokrojoną na kawałki miękką margarynę. Po dokładnym zmiksowaniu masy jajecznej z margaryną dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać. Następnie wlać olej i wszystko połączyć. Z białek ubić na sztywno pianę ze szczyptą soli. Dodać ja do ciasta i delikatnie wymieszać
Krok 1 - Moja babka Tulipan foto
2
Ciasto podzielić na cztery części. Do jednej dodać kisiel i barwnik, do drugiej mak a do trzeciej kakao, czwartą część zostawić bez niczego.
Krok 2 - Moja babka Tulipan foto
3
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wyłożyć masę bez dodatków, rozsmarować po dnie foremki. Część z kakao wymieszać i wyłożyć na jasną masę. Potem wymieszać część z makiem i także wyłożyć do foremki na część z kakao. Na koniec wymieszać masę z kisielem i jako ostatnią warstwę wyłożyć do blaszki. Dowolny nóż włożyć z jednej strony foremki do samego dołu i przeciągnąć nożem przez długość foremki.
Krok 3 - Moja babka Tulipan foto
4
Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
Krok 4 - Moja babka Tulipan foto
5
Babkę po upieczeniu wyjąć z foremki i oprószyć cukrem pudrem.
Krok 5 - Moja babka Tulipan foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

turkus3 07.11.2014 20:00
mam w planach jutro również upiec tulipana :-) Pięknie twoje cisto wyszło :-)
Kuchenka 11.08.2013 14:15
fajnie z tym nożem zrobiłaś
Kolorowa 09.08.2013 11:59
Aleee ładny przekrój
Mniam 09.08.2013 08:26
Wygląda świetnie. Piękny tulipanek.
dziewczyna_z_kodeksem 08.08.2013 23:13
wygląda kapitalnie
sanielcia 08.08.2013 22:17
Ale ładnie wygląda
Megg 08.08.2013 22:01
wspaniała babka, wygląda bardzo smakowicie
Gary Michy 08.08.2013 21:59
Piękne warstwy, ciekawa babka :)
Olga_SK 08.08.2013 20:42
Zachwycające! A tak za mną babka chodzi :P Chyba jutro coś upiekę!
Katarzyna/kate1980 08.08.2013 20:20
jaka śliczna
Luki 08.08.2013 19:05
świetne ciacho
Wiesława1 08.08.2013 18:33
świetnie wygląda,Lubię takie połączenia
Andrzej8 08.08.2013 18:31
ciastko rewelacja
ZEWA 08.08.2013 18:12
Dziękuję bardzo za miłe słowa:) @caralajna wprawa chyba nie potrzebna, ja tę babkę robiłam pierwszy raz. Więc nie taki diabeł straszny :)
Katarzyna34 08.08.2013 18:02
wygląda super
biatriss 08.08.2013 17:47
pięknie wyglada, a i wspaniale smakuje;)
caralajna 08.08.2013 17:42
jestem pod wrażeniem efektu, to wymaga wprawy
Kulinarna Ja 08.08.2013 17:38
ciekawie wygląda!
migotka28 08.08.2013 17:30
ładnie się prezentuję te kolorowe warstwy
Renata9 08.08.2013 17:25
pyszna i piekna babka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak