Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moja babka piaskowa

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 g
mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 szkl
jajko 4-5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier wanilinowy 1 op
kakao 2 łyżki
sól szczypta
cukier puder do posypania
olejek cytrynowy 6-8 kropli

Przepis i sposób przygotowania na: Moja babka piaskowa

Kroki postępowania

1
Umyć i sparzyć jajka, następnie oddzielić białko od żółtek. Wbić do miski i zmiksować razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.(ja dałam 4 jajka , jeśli są małe można dać 5 szt).
Krok 1 - Moja babka piaskowa foto
2
Roztopione masło i ostudzone dodajemy do naszej masy. Ciągle mieszając dodać kilka kropli olejku zapachowego.
Krok 2 - Moja babka piaskowa foto
3
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia dodać do masy jajeczno - maślanej, nadal miksując.
Krok 3 - Moja babka piaskowa foto
4
Białka ze szczyptą soli dokładnie ubić na sztywno i dodać do ciasta.
Krok 4 - Moja babka piaskowa foto
5
Część ciasta przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym, a drugą łączymy z kakao.
Krok 5 - Moja babka piaskowa foto
6
Łączymy dwie masy.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Krok 6 - Moja babka piaskowa foto
7
Pieczemy w 180 stopniach przez ok 40 min - do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić i udekorować cukrem pudrem.
Smacznego:))
Krok 7 - Moja babka piaskowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 26.02.2014 08:38
wspaniała babeczka :-)
Czyki 22.02.2014 14:21
wspaniała babeczka:)
Konczi 22.02.2014 11:56
lubię takie babki
Poison1988 22.02.2014 11:21
piękna babka wyszła :)
agnieszka131919 22.02.2014 10:47
pyszna babka
margaret 22.02.2014 10:29
bardzo fajna babeczka
Bernadeta1 22.02.2014 09:43
bardzo lubię taką babkę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak