Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moj tradycyjny Barszcz Wielkanocny

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wada 3 l
szynka 1 kg
sól do smaku
jaja 10 szt
kiełbasa 0,5 kg
chleb 1 bochenek
szynka wędzona 5 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Moj tradycyjny Barszcz Wielkanocny

Kroki postępowania

1
Ten barszcz to tradycyjne danie Wielkanocne w mojej rodzinie bez którego nie wyobrażam sobie świąt dlatego chciałbym przedstawić przepis na niego może są tacy co pamiętają taki rodzaj barszcz i będzie to dla nich forma przypomnienia a dla innych może stać się alternatywą dla barszczu z "torebki ".
Krok 1 - Moj tradycyjny Barszcz Wielkanocny foto
2
Do wody dodajemy szynkę, liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli gotujemy tak długo aż mięso zmięknie.
Następnie szynkę wyjmujemy do ostygnięcia
A do wywaru dodajemy kawałek kiełbasy,szynkę wędzona i zakwas chlebowy do smaku ( przepis na zakwas chlebowy znajduje się w mojej książce przepisów) Wszystko to gotujemy na wolnym ogniu aby smaki dokładnie się połączyły.
Krok 2 - Moj tradycyjny Barszcz Wielkanocny foto
3
Ostudzoną szynkę, jaja ugotowane na twardo, chleb oraz kiełbasę kroimy w kostkę i nakładamy proporcjonalnie o talerzy i zalewamy wszystko gorącym barszczem.
Krok 3 - Moj tradycyjny Barszcz Wielkanocny foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stanlej 05.02.2024 07:48
Zdjęcie wygląda jakby się ktoś zerzygał
Andrzej8 22.04.2013 20:38
Super ze podtrzymujesz tradycje Tak trzymaj dalej a barszczyk to muszę kiedyś wypróbować
fotoviderek 04.04.2013 09:52
Lubie tradycyjne dania. Pycha :)
Laila2786 03.04.2013 14:31
bardzo dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak