Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój sos pomidorowy do pizzy i nie tylko

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

koncentrat pomidorowy 190 gram
pomidor 1 szt
woda 0,5 szkl.
czosnek 4 ząbki
olej do smażenia
cukier 3 łyżki
cebula biała 1 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mój sos pomidorowy do pizzy i nie tylko

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Zeszklić cebulę z dodatkiem oleju na patelni, następnie dodać do niej cukier, smażyć na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Dodać czosnek i podsmażyć całość na wolnym ogniu. Na patelnię wyłożyć koncentrat pomidorowy, podsmażyć ok 5 minut, dodać wodę, pokrojone w cząstki pomidory i pozostałe przyprawy. Całość wymieszać i dusić aż pomidory się rozgotują. Ilość przypraw jest zależna od gustu, ja dodaje ok. 1 łyżeczki pieprzu, ilość soli i cukru jest zależna od rodzaju koncentratu i pomidora. Sosu używam głównie do pizzy, smaruje nim wierzch ciasta przed nałożeniem składników na pizzę a także po upieczeniu smaruję wierzch pizzy. Często robię większą ilość i pasteryzuję w słoiczkach. Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 05.05.2013 08:31
Przydatny przepis :)
Mariposas 03.11.2012 18:31
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak