Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój rosół ulubiony.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

porcja rosołowa 1 duża sztuka
marchew 2-3 duże sztuki
pietruszka 2 duże sztuki
seler korzeniowy 1\2 małej sztuki
por zielone liście 2 szt
lubczyk świeży 2 gałązki
cebula 1 średnia sztuka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
natka pietruszki do posypania
makaron nitki ilość wg.uznania
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 kuleczek
szponder wołowy 25-30 dag
Ziele angielskie całe Prymat 5-6 kulek
skrzydełka z indyka 1 kawałek

Przepis i sposób przygotowania na: Mój rosół ulubiony.

Wszystkie rodzaje mięs bardzo dokładnie płuczę pod bieżącą,zimną wodą.Wkładam do garnka i zalewam zimną (ważne! ) wodą .Wstawiam,by się zagotowało. W tym czasie przygotowuję włoszczyznę ,obieram marchew,pietruszkę i seler.Bardzo dokładnie je myję.Cebulę obieram,przekrawam na pół i podpiekam bez tłuszczu na patelni teflonowej,aż będzie ciemnozłota. Gdy mięsa się zagotują zbieram z powierzchni szumowiny.Dokładam podpieczoną cebulę i suszonego prawdziwka oraz ziarna pieprzu,ziela angielskiego i liść laurowy.Wszystko ma się delikatnie gotować,tak by rosół tylko mrugał. Po ok. godzinie gotowania wkładam marchew,pietruszkę,seler,liście pora i lubczyk i gotuję na małym gazie kolejną godzinę.Na pół godziny przed końcem gotowania wrzucam obrany ząbek czosnku ( w całości). Doprawiam solą i przyprawą Kucharek.
Podaję mój rosół z cienkim makaronem typu nitki, na każdą porcję kładąc duży kawałek marchewki,posypany opłukaną i posiekaną natką pietruszki ( w zimie często mrożoną). Włoszczyznę z rosołu (bez cebuli i czosnku) wykorzystuję np. do sałatki jarzynowej,farszu do pierogów,pasztecików czy krokietów.Nadmiar rosołu zaś stanowi często bazę do zupy na kolejny dzień.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 10.04.2013 00:52
rosołek również taki uwielbiam , tylko z grzybkami nie próbowałam
Ewa104 09.04.2013 17:02
Makaron niestety nie był własnej roboty.Ale taki byłby najlepszy.
adelajda 09.04.2013 16:59
i z makaronem z własnej roboty !
magdalea 09.04.2013 16:38
treściwy rosół

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak