Mój królewiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • CIASTO MIODOWE: mąka

    3 szklanki
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    3/4 kostki
  • miód

    3 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    10 łyżek
  • mąka ziemniaczana

    10 łyżek
  • cukier

    1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • masa budyniowa: mleko

    1/2 litra
  • cukier

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • Biszkopt

    4 sztuki
  • jajka

    4 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

POLEWA ORZECHOWA
1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół kostki margaryny
2 duże łyżki miodu
1/2 szklanki cukru

PONADTO:
dżem
poncz do nasączenia
dowolna polewa czekoladowa

Ciasto miodowe:

Wszystkie składniki sypkie i margarynę siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 placki. Każdy pieczemy ok 15 - 20 minut.

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 30 minut.

Masa budyniowa:

Odlewamy niepełną szklankę mleka. Resztę gotujemy z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając.

Polewa orzechowa:

W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Dodajemy pokrojone orzechy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.

Na upieczony miodowy placek wylać polewę orzechową. Na nią wykładamy 1/2 ciepłego budyniu. Następnie jedną stronę biszkoptu smarujemy dżemem i posmarowana stroną kładziemy na budyń. Biszkopt nasączmy lekko ponczem (może być kawa lub cappucino) i ponownie smarujemy biszkopt dżemem. Wykładamy resztę budyniu. Na wierzch kładziemy drugie ciasto miodowe i lekko dociskamy. Wierzch polać polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat