Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
CIASTO MIODOWE: mąka
3 szklanki -
cukier
1 szklanka -
margaryna
3/4 kostki -
miód
3 łyżeczki -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka -
jajko
1 sztuka -
mąka pszenna
10 łyżek -
mąka ziemniaczana
10 łyżek -
cukier
1/2 szklanki -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
masa budyniowa: mleko
1/2 litra -
cukier
1/2 szklanki -
margaryna
1 kostka -
cukier waniliowy
2 opakowania -
mąka pszenna
1 łyżka -
mąka ziemniaczana
3 łyżki -
Biszkopt
4 sztuki -
jajko
4 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Mój królewiec
1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół kostki margaryny
2 duże łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
PONADTO:
dżem
poncz do nasączenia
dowolna polewa czekoladowa
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki sypkie i margarynę siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 placki. Każdy pieczemy ok 15 - 20 minut.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 30 minut.
Masa budyniowa:
Odlewamy niepełną szklankę mleka. Resztę gotujemy z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając.
Polewa orzechowa:
W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Dodajemy pokrojone orzechy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Na upieczony miodowy placek wylać polewę orzechową. Na nią wykładamy 1/2 ciepłego budyniu. Następnie jedną stronę biszkoptu smarujemy dżemem i posmarowana stroną kładziemy na budyń. Biszkopt nasączmy lekko ponczem (może być kawa lub cappucino) i ponownie smarujemy biszkopt dżemem. Wykładamy resztę budyniu. Na wierzch kładziemy drugie ciasto miodowe i lekko dociskamy. Wierzch polać polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania.
Komentarze (0)