mój jabłecznik

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • palma

    1 kostka
  • cukier

    1 szklanka
  • jaja

    6
  • mąka

    3 szklanka
  • olejek pomarańczowy

  • cynamon

  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczka
  • lukier

  • jabłko kwaśne

    1 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

w misce utrzeć palmę razem z cukrem i żółtkami na puch następnie dodać po trochu mąkę cały czas mieszając ubić białka na sztywną piane dodać do masy i dobrze wymieszać dolać odrobinę mleka i wsypać proszek do pieczenia i olejek pomarańczowy wymieszać masę.Wcześniej obrać ze skórki jabłka i zetrzeć na tarce na dużych oczkach zasypać 1 łyżką cynamonu i trochę cukru.Do wysmarowanej podłużnej blachy wlać ciasto( zostawić trochę masy ) i na górę wyłożyć mus jabłkowy wcześniej przygotowany i przykryć resztą masy pozostawionej ,włożyć do nagrzanego piekarnika w temperaturze160*C i piec około 1 godziny po ostudzeniu polukrować

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eli82 17.06.2011 18:56
dobre
rzenia15 05.06.2011 08:32
uwielbiam jabłeczniki
jogobella23 04.05.2011 12:53
super
Olaa 25.03.2011 10:25
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat