Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓJ CHLEBEK PSZENNY Z MUSLI NA ZAKWASIE

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
musli 3-4 łyżki
olej 3 łyżki
drożdże 20 g
sól 1 łyżeczka
woda letnia 1 szkl
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: MÓJ CHLEBEK PSZENNY Z MUSLI NA ZAKWASIE

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy , dodajemy pokruszone drożdże , letnią wodę , 1/2 szkl. zakwasu , wyrabiamy ciasto , ktore musi być rzadkie . Przykrywamy , odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny .
Krok 1 - MÓJ CHLEBEK PSZENNY Z MUSLI NA ZAKWASIE foto
2
Po wyrosnięciu , ciasto wyrabiamy ponownie przez 10 minut , dodając wcześniej musli oraz rozpuszczoną solą w odrobinie wody .Ciasto przekładamy do małej keksówki , wysmarowanej smalcem . Zostawiamy przykryte do wyrośnięcia na kolejną godzinę .
Krok 2 - MÓJ CHLEBEK PSZENNY Z MUSLI NA ZAKWASIE foto
3
Nagrzewamy piekarnik do 200 C .Chlebek pieczemy przez 1 godzinę , w połowie pieczenia wkladamy na dno piekarnika naczynie z wodą .
Krok 3 - MÓJ CHLEBEK PSZENNY Z MUSLI NA ZAKWASIE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 20.02.2014 13:41
PRZEPRASZAM NIE DOPISALAM ZERA! DROŻDŻY 20 G
gibli 20.02.2014 08:47
fajny chlebek
Smaczna_B 19.02.2014 19:10
drożdży tyle , tak jak pisze w przepisie
patryska76 19.02.2014 19:06
Pyszny chlebek ;-)
Ola1984 19.02.2014 19:04
Czy drożdży powinno być tylko 2 g? A może 20 g?
Romanowka 19.02.2014 18:20
domowy chleb najsmaczniejszy!
cukiereczek 19.02.2014 18:08
wspaniały,zdrowy ,domowy
wirtualnykucharz 19.02.2014 17:47
pachnący , ciepły , domowy.to jest to czego pragnę , pyszny!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak