Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓJ CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM KMINKU

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
mąka żytnia 1 szkl
zakwas do chleba 3/4 szkl
drożdże 20 g
sól 1 łyżka
kminek Prymat 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka

Porada

Aby chleb był dobrze upieczony wkładamy pod spód naczynie z wodą . Parująca woda nada chlebkowi delikatności .

Przepis i sposób przygotowania na: MÓJ CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM KMINKU

Kroki postępowania

1
Mieszamy w dużej misce obie mąki , zakwas i 2 szklanki cieplej wody , dodajemy pokruszone drożdże . Zagniatamy przez 10 minut ciasto . Ma mieć luzną konsystencję .
Krok 1 - MÓJ CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM KMINKU foto
2
Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło . sól mieszamy z wodą , robimy solankę , którą wlewamy do ciasta , dodajemy kminek i ponownie wyrabiamy do 10 minut .
Krok 2 - MÓJ CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM KMINKU foto
3
Smarujemy podłużną formę smalcem , przekładamy ciasto , zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu .
Krok 3 - MÓJ CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM KMINKU foto
4
Gdy ciasto podwoi objętość , wkładamy do piekarnika na 45-50 minut .Pieczemy w 200 C .
Krok 4 - MÓJ CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE Z DODATKIEM KMINKU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 30.03.2014 20:30
wspaniały , świeżutki:)
Paolcia 30.03.2014 19:41
jak ja nie lubię kminku..... :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak