Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mój bigos.

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusty kwaszonej 4-5 kg
wieprzowiny bez kości (ja daję łopatkę) 1 kg
kiełbasy cienkiej 0,5-0,75 kg
boczku wędzonego 0,5-0,75 kg
koncentratu pomidorowego 2/3 słoiczka
czerwonego wina(wytrawnego) 1 szkl.
suszonych grzybów 2-3 garście
suszonych śliwek 2 garście
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 szt
ziarna jałowca 6 szt
ziarna ziela angielskiego 6 szt
gałki muszkatołowej 1 szczypta
majeranku 1 duża garść
spore cebule 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
mąki pszennej 2 łyżki
przyprawa uniwersalna Kucharek do smaku
kostka mięsna 1 szt
smalcu 1/2 kostki
wołowina bez kości 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Mój bigos.

Mięsa i boczek wędzony pokroić w kostkę i partiami smażyć do zrumienienia. Przełożyć do garnka, podlać wodą, wrzucić kostkę mięsną i dusić do miękkości, ew. uzupełniając wodę. Kapustę kwaszoną mocno odcisnąć (nie moczyć wcześniej), pokroić i zalać wrzątkiem. Wrzucić liście laurowe, pół kostki smalcu, oprószyć przyprawą uniwersalną i zagotować. Odkryć pokrywkę i ok.15-20 minut gotować bez przykrycia. Wrzucić namoczone wcześniej suszone grzyby i śliwki. Wodą, w której moczyły się grzyby, uzupełniam ilość płynu, który się wygotuje. Dodać ziarna pieprzu, jałowca i ziela ang. oraz gałkę muszkatołową. Dusić pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, smażyć na patelni, pod koniec zeszklić razem pokrojone cebule a na koniec posypać mąką i króciutko zasmażyć. Wrzucić kiełbasę z cebulą i mąką do bigosu, Dodać koncentrat pomidorowy, czerwone wino i majeranek,wymieszać i jeszcze 0,5 godziny gotować. Tym razem często mieszać, gdyż poprzez dodanie mąki lubi się pod koniec przypalać. Nie pozostaje nic innego, jak wlać sobie odrobinę czerwonego wina i delektować się tym, co się ugotowało. Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 12.08.2010 11:52
chyba każda z gospodyń ma swój własny przepis na bigos i robi go troszkę inaczej :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak