Modra kapusta po śląsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta czerwona

    1 sztuk
  • cebula

    1 sztuk
  • sól

    1 łyżeczka
  • pieprz

    1 łyżeczka
  • ocet winny

    1 łyżeczka
  • kminek mielony

    0,5 łyżeczka
  • masło

    2 łyżka
  • boczek wędzony

    20 plastry
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę czerwoną umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, poszatkować drobno i obgotować w lekko osolonej wodzie- 1 łyżeczka i z kminkiem. Boczek pokroić w kostkę, usunąć z niego skórkę i podsmażyć na patelni wraz z pokrojoną w kostkę cebulą. Kapustę odcedzić, odcisnąć z nadmiaru wody, dodać do niej podsmażony boczek z cebulą, dodać przyprawy sól- 0,5 łyżeczki, pieprz, ocet winny, masło. Wymieszać dokładnie składniki i podsmażyć na maśle. Podawać na ciepło lub zimno.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat