Mocno kakaowy murzynek z nektarynkami i jezynami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt.
  • cukier

    5 łyżek
  • cukier puder

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    1/3 szkl.
  • kwaśne mleko

    1/3 szkl.
  • woda gazowana

    1/3 szkl.
  • nektarynka

    2 szt.
  • jeżyny

    1/2 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko wbić do misy robota, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Do szklanki o poj. 250 ml wlać olej, kwaśne mleko i wodę gazowaną, dodać do masy jajecznej i zmiksować Wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, jeszcze chwilkę miksować na mniejszych obrotach. Kwadratową blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, ułożyć pokrojone w kostkę nektarynki, jeżyny, posypać całość cukrem trzcinowym.
Wstawić blaszkę do nagrzanego piekarnika o temp 180 C i piec ok. 30 min.

Ciasto wyjąć i posypać jeszcze cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 11.09.2014 12:54
apetyczne ciasto :)
Kolorowa 10.09.2014 15:27
aaa i składniki mi się jeszcze podobają
IKrakowianka 09.09.2014 22:13
wygląda super
ben-ka 09.09.2014 21:26
Chętnie bym spróbowała.
Kolorowa 09.09.2014 21:03
świetnie wygląda !:D
noninka77 09.09.2014 20:47
Rewelacyjnie wygląda :)
V_kuchareczka 09.09.2014 20:46
przepysznie wygląda
Futka 09.09.2014 20:37
Wspaniały! Prezentuje się niezwykle apetycznie :)
Paula87x 09.09.2014 20:02
Pyszny murzynek z dodatkami

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat