Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    200 g
  • mąka pszenna

    2/3 szkl
  • wiórki kokoswe

    2/3 szkl.
  • kasza manna

    2/3 szkl.
  • cukier trzcinowy

    1 filiżanka
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • kakao

    4 łyżki
  • jajko

    5 szt.
  • ciasteczka Petit Beurre

    18 szt
  • cukier

    5 łyżek
  • budyń śmietankowy

    1 op.
  • ananas z puszki

    1 op.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe i kaszkę manną, oraz 2 łyżki kakao, dodać 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, wymieszać.
Krok 2 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Białka oddzielić od żółtek, dodać cukier trzcinowy i ubić na sztywno. 2/3 kostki margaryny Kasia rozpuścić w rondelku i przestudzić. Do ubitej piany dodać stopniowo żółtka, cały czas miksując wlać rozpuszczoną margarynę, Następnie dodać mąkę wymieszaną z sypkimi składnikami, dokładnie wymieszać robotem.
Krok 3 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Kwadratową tortownicę posmarować margaryną, obsypać wiórkami kokosowymi, przełożyć do niej ciasto. Wstawić do gorącego piekarnika z włączonym termoobiegiem na 180 stopni, piec 30 minut.
Krok 4 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i na gorące ciasto wylać gorący krem budyniowy z ananasami przygotowany w następujący sposób: Zlać do rondelka sok z ananasa (około 150 ml) dodać 1 łyżkę cukru, zagotować. Wlać opakowanie budyniu śmietankowego wymieszanego w 150 ml zimnej wody, cały czas mieszając zagotować, wsypać do kremu 5 drobno posiekanych plastrów ananasa, wymieszać i gorący krem wylać na ciasto.
Krok 5 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Na gorącym kremie ułożyć ciastka Petit Beurre. W miejscach gdzie nie mieszą sie całe ciastka, ułożyć ostrożnie przekrojone mniejsze kawałki.
Krok 6 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Na ciastka wylać polewę czekoladową przygotowaną w następujący sposób: Do rondelka włożyć 1/3 kostki margaryny Kasia, wsypać 4 łyżki cukru, 2 płaskie łyżki kakao i 1 łyżkę wody, wymieszać i zagotować, gotujemy tak długo aż cukier się rozpuści, gorącą polewą polać wierzch naszego ciasta i obsypać pozostałymi ananasami pokrojonymi w małe romby, Ciasto jest gotowe jak zastygnie polewa.
Krok 7 - Mocno kakaowe ciasto z kremem ananasowym i ananasami foto
Ciasto pokroić i wyłożyć na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 13.01.2014 15:50
Lubię ugotować budyń na soku zamiast mleka i to nie tylko do ciasta, ale i jako deser :) Zawsze to jakaś lżejsza wersja :)
ewasylwia 07.11.2011 11:44
fajne ciasto
Jarlin 07.11.2011 07:23
smakowite
stokrotka 06.11.2011 21:32
super
Mati13 06.11.2011 18:22
piękne
pacpaw 06.11.2011 18:08
normalnie brak słów aby je opisać :o)
Beatris 06.11.2011 17:04
Lubię ciasta z dodatkiem dużej ilości kakao. Koniecznie muszę wypróbować przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat