Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni:

Mocno grzybowa wigilijna kapusta wg Buni:

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    1,5 szklanki
  • miód

    - do smaku
  • masło

    3 łyżki
  • sos sojowy

    - do smaku
  • cebula

    3 szt
  • borowiki

    20 szt
  • pieprz czarny grubo mielony

    - do smaku
  • podgrzybki suszone

    1 litrowy słoik
  • kapusta kiszona

    3 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Tradycyjna potrawa na Wigilię . Wspaniała . Aromatyczna .

Potrawę zaczyna się przygotowywać 5 dni przed Świętami . Kapustę przepłukać , by nie była za kwaśna . Zalać wodą . Gotować przez 2 godziny . Odstawić w zimne miejsce ( ja wystawiam na mróz na balkon ).w ciągu pierwszego dnia gotować kapustę jeszcze 2 razy po 2 godziny ,
Drugiego dnia namoczyć i ugotować grzyby . Odcedzić. Wodę z gotowania zostawić i dolać do kapusty . Grzyby drobno pokroić .Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim grzyby ( ok. 5 minut – mieszając ), wrzucić do kapusty . Wlać oliwę . Dusić kapustę przez 2 godziny trzy razy w ciągu dnia wystawiając na mróz pomiędzy gotowaniem . Zostawić w chłodzie do następnego dnia .
Trzeciego dnia doprawić do smaku pieprzem , miodem , sosem sojowym .Dodać podsmażoną na złoto na kilku łyżkach oleju cebulę .
Czwartego i piątego dnia znów dusić 2 razy po 1 godzinie .
Wywar z gotowania powinien prawie całkowicie odparować .Kapustę trzeba mieszać i podgrzewać na bardzo małym gazie by sie nie przypaliła .

Trzeciego dnia po doprawieniu odkładam sobie porcję na farsz do pierogów z kapustą i grzybami , paszteciki, kulebiaki .
Po ugotowaniu oddzielam porcję na Wigilię a resztę mrożę w porcjach na zapas do łazanek z kapustą , jako dodatek do pieczonych mięs itp. . Mimo że w zasadzie na Wigilię potrzebuję na 2 osoby nie więcej niż 30 dag takiej kapusty robię dużą porcję bo jak już się gotuje to mogę jej zrobić na zapas .
Czasem robię też na jej bazie po Świętach bigos dodając mięsa które piekłam na Święta i wędliny które na Święta kupowałam .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

15.07.2012 14:01
musi być pyszna, jeszcze 5 miesięcy i będziemy jeść taka kapustkę:)

patusia

21.08.2011 13:43
Pycha, aż u mnie zapachniało :)

Gonia555

06.01.2011 17:28
Ja również :-)

agnieszka214

03.01.2011 08:37
uwielbiam

Henryka2

31.12.2010 21:31
Pachną aż u mnie!

iwa643

31.12.2010 07:51
tak ciekawy ten miód ja dawałam troche cukru ale miód lepszy

goofy9

28.12.2010 12:08
a ten niesamowicie mocny grzybowy smak i zapach nadają własnie borowiki :) w tym roku robiłam bardzo podobną kapustę. Zaciekawił mnie u Ciebie miód :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat