Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mocno czekoladowe babeczki z kremem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło kostka
mleko 0,5 szklanki
cukier 1,5 szklanki
jajko 4
mąka pszenna 2 szklanki
kakao 4 łyżka
proszek do pieczenia łyżeczka
Krem:
serek mascarpone 200 g
śmietanka tortowa 250 ml
gorzka czekolada 100 g
kakao 2 łyżki
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Mocno czekoladowe babeczki z kremem

Do rondelka wlewamy mleko i wkładamy pokorojone masło. Podgrzewamy i wsypujemy cukier wymieszany z kakao. Gdy cukier i masło się rozpuszczą, zdejmujemy z ognia. Studzimy. Do chłodnej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy roztrzepane żółtka. Mieszamy. Czekoladę kroimy w malutkie kawałeczki i wsypujemy do ciasta. Białka jaj ubijamy na sztywną masę i delikatnie łączymy z ciastem.

Nakładamy po porcji ciasta w przygotowane papilotki/ foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Sprawdzałam patyczkiem czy się upiekły.

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku i wsypujemy do niej kakao. Mieszamy. Śmietankę ubijamy na sztywno. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy i napełniamy nimi szprycę. Nakładamy po porcji kremu na wierzch każdej babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Inal 01.10.2012 19:51
Jak ja wielbię czekoladę:))
Iwona56 24.09.2012 10:41
pyszności
daria2911 23.09.2012 16:08
coś pysznego

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak