Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młode ziemniaki z piekarnika

5.0
(64)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Młode ziemniaki z piekarnika to obowiązkowy dodatek do dań w sezonie wiosenno-letnim. Czyż istnieje coś pyszniejszego niż niewielkie w swoim kształcie młode ziemniaczki, pieczone ze skorupką i dodatkiem ziół? Moim zdaniem nie! Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

ziemniaki młode 1 kg
czosnek 1 główka
rozmaryn świeży 3 gałązki
tymianek 5 - 7 gałązek
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
olej 3 łyżki
sól do smaku
koper

Przepis i sposób przygotowania na: Młode ziemniaki z piekarnika

Młode ziemniaki z piekarnika to obowiązkowy przepis do przygotowania w okresie, kiedy młode ziemniaczki królują na straganach. Ich niewielki kształt, sprawia że ich jedzenie to sama przyjemność i dzięki temu również, wspaniale komponują się z innymi elementami obiadu. Dodatek czosnku, ziół i przypraw sprawia, że młode ziemniaki z piekarnika są aromatyczne, a dodatek oleju dodaje im chrupiącej skórki, która powstaje w wyniku pieczenia. Pamiętajcie, że aby osiągnąć chrupiącą skórkę, musicie nastawić temperaturę piekarnika na co najmniej 200 stopni i wybrać ziemniaki o podobnym kształcie, by wszystkie upiekły się w jednym czasie. 

1. Młode, najmniejsze ziemniaki dokładnie umyć. Zalać wodą i od chwili zagotowania, gotować 5 minut. Wodę wylać.

2. Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i razem z papryką słodką i ostrą dodać do ziemniaków. Dodać całe ząbki czosnku w łupinkach, zioła i olej. Garnek przykryć i kilka razy potrząsnąć.

3. Wysypać na blachę do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do zrumienienia.

Podawać posypane koperkiem.

Młode ziemniaki z piekarnika to świetny dodatek do dań obiadowych i nie tylko. Zaserwujcie je do kotletów, mięs w sosie, ryb czy warzyw. Zobaczycie, że bez względu na to, ile ich upieczecie - wszystkie zniknął w mgnieniu oka.

Po inne przepisy na ziemniaczane dodatki do obiadu, zerknijcie do serwisu Doradca Smaku:

Ziemniaki pieczone w foli 

Ziemniaki po szwedzku

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anett 01.07.2023 19:23
Najlepsze opiekane ziemniaki. Tylko, ja solę wodę. I jak nie mam, to daję suszone zioła i jest pyszne .
Doradca Smaku 03.07.2023 06:19
Racja - tak przygotowane młode ziemniaczki są najlepsze. :)
Klausia 18.05.2016 16:51
wyglądają idealnie :)
Aannkaa82 26.06.2015 20:00
Takie ziemniaczki to ja mogę jeść codziennie, uwielbiam :)
Ifa 26.06.2015 07:10
Uwielbiam takie ziemniaczki, pewnie już wszystko zjedzone? :-)
misia53 25.06.2015 23:58
ja jestem ziemniakożerna więc kocham je nawet same jeść
asiczekz 25.06.2015 23:55
ale apetycznie wyglądają :)
Ankha 25.06.2015 23:42
Mogłabym je jeść na zimno jak i prosto z pieca :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak