Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

marchew młoda 10 szt
ziemniaki młode 60 dag
Tymianek suszony Prymat 2 łyżki
sól do smaku
cukier 1 szczypta
olej 3 łyżki
cebulka 5 szt

sos

jogurt naturalny 4 łyżki
śmietana kwaśna 4 łyżki
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
szczypiorek 2 łyżki
koperek 2 łyżki
natka pietruszki 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym

Kroki postępowania

1
Młode ziemniaki i marchewki dokładnie szorujemy, płuczemy i osuszamy. Ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy obrane małe cebulki, 2 łyżki oleju, połowę tymianku i sól do smaku. Wszystko mieszamy tak by ziemniaki były natłuszczone i doprawione przyprawami.
Krok 1 - Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym foto
2
Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marchewki również natłuszczamy w oleju i tymianku, dodatkowo oprószając szczyptą cukru. Marchewki układamy obok ziemniaków. /Naczynie powinno być dość duże tak by warzywa były ułożone jedną warstwą a nie jedne na drugich/ Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni C.
Krok 2 - Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym foto
3
Jogurt naturalny mieszamy z kwaśną śmietaną /12%/, dodajemy posiekaną cebulkę i zieleninę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. /Sos najlepiej przygotować wcześniej aby smaki zdążyły się przegryźć/
Krok 3 - Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym foto
4
Ziemniaki pieczemy ok. 20-30 min. /w zależności od wielkości warzyw/, następnie naczynie odkrywamy i pieczemy jeszcze ok. 10 min. Po upieczeniu możemy warzywa przełożyć na papierowy ręcznik aby odsączyć olej.
Krok 4 - Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym foto
5
Upieczone warzywa podajemy na gorąco z przygotowanym sosem jako danie jarskie lub dodatek do mięsa.
Krok 5 - Młode warzywa z piekarnika z sosem jogurtowo-ziołowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

trufelek 19.08.2016 21:53
uwielbiam warzywa pod każdą postacią, te wyglądają przepysznie :)
Ewelina1991 30.06.2016 09:05
pyszne warzywa!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak