Młode gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • spora główka młodej kapusty

    1
  • duża marchewka

    1
  • g koncentratu pomidorowego 30%

    100
  • puszka 400g pomidorów bez skórki

    1
  • łyżki masła

    2
  • czubata łyżka mąki pszennej

    1
  • ryż

    1 szkl. (suchy)
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku:
  • sól

    do smaku:
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    do smaku:
  • cukier

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę opłukać, usunąć wierzchnie liście i wyciąć głąb. Włożyć do dużego gara, zalać wrzątkiem tak aby była przykryta, gotować kilka minut. Zdejmować kolejno ugotowane liście i gotować dalej aż wszystkie będą ugotowane. Po przestudzeniu ściąć z liści grube nerwy.
Warzywa oczyścić, marchewkę zetrzeć na jarzynowej tarce, cebulę drobno posiekać, przesmażyć lekko na oleju. Ryż dokładnie wypłukać, zalać 1 szkl. wody, gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn - powinien być półtwardy. Ryż i warzywa dodać do mięsa, dobrze przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Na każdy liść, przy brzegu, nakładać 2 łyżki farszu, ciasno zwijać jak krokiety. Dno garnka wyłożyć gorszymi albo uszkodzonymi liśćmi, na to ciasno położyć gołąbki, wierzch przykryć liśćmi. Obciążyć talerzem - ja kładę duży talerz a na nim stawiam duży słoik wypełniony wodą. Wlać do garnka tyle lekko posolonej i posłodzonej wody aby dochodziła do górnej warstwy gołąbków. Dusić ok. 20-30 min.. W rondlu rozpuścić masło, wsypać mąkę, zrobić zasmażkę. Rozprowadzić ją wywarem z gołąbków. Dodać koncentrat i posiekane pomidory z puszki razem z zalewą. Sos przelać do gołąbków, dusić całość pod przykryciem jeszcze 20-30 min.. Najlepsze są następnego dnia...

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 07.04.2012 16:50
Wyglądają znakomicie ;)
Agnik 07.05.2011 17:58
mniam
ZEWA 23.08.2010 13:24
Oj, pyszne te gołąbki
aguus 12.08.2010 10:02
Pychota:)
Ewa104 05.08.2010 20:08
Uwielbiam gołąbki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat