Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1/2 sztuki
olej do smażenia
kapusta młoda 1/2 główki
szparagi białe 1 pęczek
kiełki rzodkiewki 25 g
masło roślinne 1 czubata łyżka
cukier 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka słodka mielona Prymat suszona w płatkach 2 łyżeczki
sok z cytryny 2 łyżeczki
przyprawa uniwersalna wg uznania
chrzan tarty 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 1 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
2
Kapustę poszatkować, dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 2 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
3
Szparagom odłamać twarde końcówki. Szparagi obrać, pokroić na małe kawałki, dodać do kapusty. Dodać też do niej kiełki, masło roślinne, płatki papryki, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać 1/3 szklanki wody. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.
Krok 3 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
4
Jak wszystkie składniki zmiękną, zdjąć przykrywkę. Do kapusty z dodatkami dodać sok z cytryny, tarty chrzan i odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Krok 4 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
5
Gotować dalej, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.
Krok 5 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 24.07.2015 20:57
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak