Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1/2 sztuki
  • olej do smażenia

  • kapusta

    młoda 1/2 główki
  • szparagi białe

    1 pęczek
  • kiełki rzodkiewki

    25 g
  • masło roślinne

    1 czubata łyżka
  • cukier

    2 łyżeczki
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    suszona w płatkach 2 łyżeczki
  • sok z cytryny

    2 łyżeczki
  • przyprawa uniwersalna

    wg uznania
  • chrzan tarty

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Krok 2 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
Kapustę poszatkować, dodać do cebuli. Podsmażać razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając.
Krok 3 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
Szparagom odłamać twarde końcówki. Szparagi obrać, pokroić na małe kawałki, dodać do kapusty. Dodać też do niej kiełki, masło roślinne, płatki papryki, cukier, trochę soli i pieprzu, wlać 1/3 szklanki wody. Wszystko dusić pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości.
Krok 4 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
Jak wszystkie składniki zmiękną, zdjąć przykrywkę. Do kapusty z dodatkami dodać sok z cytryny, tarty chrzan i odrobinę przyprawy uniwersalnej.
Krok 5 - Młoda kapusta ze szparagami i kiełkami foto
Gotować dalej, aż prawie cały płyn odparuje. Podawać jako dodatek do obiadu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 24.07.2015 20:57
fajne danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat