Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta zasmażana

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta młoda 1 główka
cebula biała 2 sztuki
boczek wędzony 50 gram
pieczarki 100 gram
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
masło 2 łyżki
mąka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
przyprawa uniwersalna

Porada

Tak podana młoda kapusta będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu. Polecam

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta zasmażana

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać z łupić i drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki.
W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła, dodać cebulę, pieczarki i boczek. Chwilę wszystko przesmażyć, następnie dodać pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszać. Dodać ok. ½ szkl wody, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Dodać przecier pomidorowy oraz zasmażkę zrobioną z pozostałego masła i mąki. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut do odparowania płynu. Jeżeli po tym czasie masa będzie bardzo lejąca, dodać jeszcze trochę mąki. Przyprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 17.05.2016 12:04
pyszności
Renata9 16.05.2016 21:48
Lubię taką kapustę
agnieszka214 16.05.2016 20:52
Z boczkiem muszę wypróbować
IKrakowianka 16.05.2016 20:09
super kapusta
adelajda 16.05.2016 19:43
Ja też bardzo lubię :)
Urszula Świeca 16.05.2016 19:33
Lubię taka kapustkę.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak