Młoda kapusta zasmażana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta młoda

    1 główka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    50 gram
  • pieczarki

    100 gram
  • koncentrat pomidorowy

    2 łyżki
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

  • sól morska

  • Pieprz kolorowy- MŁYNEK

  • przyprawa uniwersalna

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z kapusty usunąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać z łupić i drobno posiekać. Boczek pokroić w małą kostkę, pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki.
W garnku rozpuścić jedną łyżkę masła, dodać cebulę, pieczarki i boczek. Chwilę wszystko przesmażyć, następnie dodać pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszać. Dodać ok. ½ szkl wody, wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 min. Dodać przecier pomidorowy oraz zasmażkę zrobioną z pozostałego masła i mąki. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut do odparowania płynu. Jeżeli po tym czasie masa będzie bardzo lejąca, dodać jeszcze trochę mąki. Przyprawić do smaku solą morską, pieprzem oraz przyprawą uniwersalną.
afrodyta
Tak podana młoda kapusta będzie idealnym dodatkiem do wiosennego obiadu. Polecam

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
krokus 17.05.2016 12:04
pyszności
Renata9 16.05.2016 21:48
Lubię taką kapustę
agnieszka214 16.05.2016 20:52
Z boczkiem muszę wypróbować
IKrakowianka 16.05.2016 20:09
super kapusta
adelajda 16.05.2016 19:43
Ja też bardzo lubię :)
Urszula Świeca 16.05.2016 19:33
Lubię taka kapustkę.))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat