Młoda kapusta z pieczarkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 główka
  • pieczarki

    400 g
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • koperek

    1 pęczek
  • masło

    1 plaster
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 szczypta
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Młoda kapusta z pieczarkami foto
Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)

PRZYGOTOWANIE:

Umytą kapustę szatkujemy lub siekamy na małe kawałki, przekładamy je do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i cukru, listek laurowy i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
Krok 2 - Młoda kapusta z pieczarkami foto
W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle.
Krok 3 - Młoda kapusta z pieczarkami foto
Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
Krok 4 - Młoda kapusta z pieczarkami foto
Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, dodatkową porcję cukru do smaku, szczyptę ostrej papryki i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
Krok 5 - Młoda kapusta z pieczarkami foto
Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się jako samodzielnie danie podawane ze świeżą bagetką lub jako dodatek do obiadu.

Życzę smacznego! :D

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Róża1 16.05.2016 21:42
bardzo smaczna kapustka :-)
Barbara13 15.05.2016 18:54
pysznie podana kapustka
krokus 15.05.2016 16:46
pyszna kapusta
Renata9 15.05.2016 16:19
Smaczna kapustka
Alex_M 15.05.2016 16:16
lubię takie dania
Konczi 15.05.2016 15:20
Pysznie u Ciebie :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat