Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z dodatkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 kg (młoda)
karkówka 400 g
cebula 2 szt
słonina
marchew młoda 4 szt
koperek 1 pęczek
koncentrat pomidorowy 130 g
suszone pomidory 2 szt
pomidor 1 szt
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat
ocet winny 1 łyżka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z dodatkami

Mięso pokroiłem w kostkę. Na patelni rozgrzałem słoninę, smażyłem, aż stało się bardziej miękkie. Pomidora sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem na kawałki.
Młodą kapustę poszatkowałem, osoliłem, włożyłem do dużego garnka z niewielką ilością gorącej wody, dodałem liść laurowy, ziele angielski, gotowałem przez 10 minut na małym ogniu. W trakcie gotowania pokroiłem marchewki i dodałem do garnka.
Garnek z młodą kapustą zdjąłem z ognia, umieściłem w nim podsmażone mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wymieszałem co jakiś czas, dusiłem pod przykryciem przez 10 minut.
Gdy młoda kapusta zrobiła się miękka, dodałem koncentrat pomidorowy, pokrojone suszone pomidory, pokrojony świeży pomidor, drobno posiekany koperek, pieprz, sól, słodką paprykę, ocet winny, wszystko wymieszałem. Bigos dusiłem jeszcze przez 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 23.08.2016 11:46
Z chęcią zjadłabym taką kapustę :)
Wacław 23.08.2016 09:17
pyszny obiad podano ;-)
Łukasz15 22.08.2016 23:23
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak