Młoda kapusta z dodatkami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • młoda kapusta

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    10-12 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • szynka parmeńska

    150 g
  • mąka

    1 łyżka (pełna)
  • koperek

    1 pęczek
  • masło

    1 łyżka
  • pieczarki

    250 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem około 3 szklankami wody. Posoliłem, dodałem pokrojoną marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając.
Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę, aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni podsmażyłem krótko szynkę parmeńską (klasycznie byłby boczek), którą wcześniej delikatnie podzieliłem na mniejsze kawałki. Na pozostałym tłuszczu zrobiłem zasmażkę z mąki, którą rozprowadziłem przed dodaniem płynem spod kapusty. Dokładnie kapustę wymieszałem, doprawiłem solą i pieprzem. Chwilę razem gotowałem. Na koniec dodałem posiekany koperek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 26.04.2015 22:30
Pyszności :)
ania2610 24.04.2015 17:56
pięknie i apetycznie wygląda ta potrawka
Agnieszka-87-25 24.04.2015 14:29
apetyczne danie
Kuchnia Marty 24.04.2015 12:29
Rewelacyjny przepis. Niezwykle kolorowe danie. Ta kapusta musi być przepyszna!
Wafelek2601 24.04.2015 12:27
Rewelacyjna kapusta
IKrakowianka 24.04.2015 12:26
smaczna propozycja
barbara11561 24.04.2015 12:15
pyszna ,lubię taką:)
Grazyna0211 24.04.2015 12:08
bardzo apetyczna
Mniam 24.04.2015 12:03
Pysznie przygotowana kapusta. Sezon się zaczął to warto skorzystać z przepisu :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat