Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta ze szczypiorkiem, koperkiem i kiełbasą

4.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Młoda kapusta z dodatkiem kiełbasy, szczypiorku i koperku to pyszne, sezonowe danie. Taką młoda kapustkę duszoną możecie podać z młodymi ziemniakami lub jako dodatek do drugiego dania.

Składniki:

młoda kapusta 1 główka
kiełbasa 200 gramów
szczypiorek 1 pęczek
koperek świeży kilka gałązek
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
ocet jabłkowy 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
woda 250 mililitrów
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta ze szczypiorkiem, koperkiem i kiełbasą

Ten przepis na młodą kapustę to wersja w kiełbasą i szczypiorkiem. Te dodatki sprawiają, że danie ma wyrazisty smak wędzenia i szczypioru. Młoda kapusta z kiełbasą możecie być sezonowym obiadem lub kolacją.

Kroki postępowania

1

Kapustę obrać z zewnętrznych liści i umyć i przekroić na pół. Wykroić głąb, jeśli jest twardy.

2

Poszatkować drobno nożem lub maszynką.

3

Włożyć do garnka i zalać wodą.

4

Dodać masło, sól i gotować na małym ogniu.

5

Kiełbasę pokroić drobno, dodać do kapusty.

6

Przyprawić kapustę pieprzem, octem jabłkowym. Dodać  pokrojony szczypiorek.

7

Gotować do miękkości, podawać z młodymi ziemniaczkami. Danie posypać świeżym koperkiem.

Jeśli młodej kapuście duszonej chcecie dodać nieco innych, ostrzejszych smaków, to zamiast wędzonej polskiej kiełbasy dodajcie hiszpańskie chorizo. Nie żałujcie świeżo mielonego czarnego pieprzu. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 25.02.2017 09:20
super podana
Bernadeta1 07.02.2017 22:03
smaczny obiadek taka kapusta
Urszula Świeca 05.02.2017 19:31
Smaczna kapustka.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak