Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta 1 główka
koperek świeży 1 duży pęczek
boczek parzony 300 gram
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 1 płaska łyżka
pomidory krojone z puszki 1/2 puszki
mąka pszenna 1 łyżka
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem

Kroki postępowania

1
Usunąć z kapusty wierzchnie liście, a następnie przekroić ją na cztery części i poszatkować.
Krok 1 - Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem foto
2
Wrzucić kapustę do garnka, posypać solą himalajską i odstawić na 10-15 minut.
Krok 2 - Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem foto
3
Wlać do garnka wodę i gotować kapustę przez 10 minut pod przykryciem, licząc od momentu zagotowania.
Krok 3 - Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem foto
4
Dodać pomidory z puszki i dusić całość jeszcze przez około 5 minut.
Krok 4 - Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem foto
5
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni. Następnie wrzucić boczek do garnka z kapustą. Na tłuszcz, który wytopił się z boczku, wrzucić mąkę. Smażyć, cały czas mieszając, aż mąka się zarumieni. Następnie dodać zasmażkę do kapusty. Gotować jeszcze 1-2 minuty.
Krok 5 - Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem foto
6
Na koniec dodać dużą ilość oczyszczonego i posiekanego szczypiorku. Wymieszać, przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i zdjąć z ognia.
Smacznego :)
Krok 6 - Młoda kapusta z boczkiem i koperkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak