Młoda kapusta z boczkiem i cebulą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • główka młodej kapusty

    1
  • wędzonego boczku

    300 g
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • rosołu

    3 szk
  • posiekanej natki pietruszki

    3 łyżki
  • mąki pszennej typ 500

    1 łyżka
  • Opcjonalnie:

  • masła ( opcjonalnie )

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę opłukać, bo młoda często ma drobinki piasku. Posiekać ją ale nie za drobno i wrzucić do garnka. Zalać rosołem i gotować bez przykrycia prawie do miękkości. Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Najpierw na patelni podsmażyć boczek, potem dodać cebulę i wszystko zrumienić. Potem zawartość patelni dodać do kapusty, wsypać posiekaną natkę i doprawić do smaku. Masło roztopić na patelni, dodać mąkę i chwilę przesmażyć a potem zasmażkę dodać do kapusty i zagęścić nią kapustę i zagotować. Jeżeli wolimy kapustę czystą możemy krok zasmażki pominąć.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 06.09.2013 19:25
uwielbiam taką kapustkę
Krzysztof15 06.09.2013 19:21
bardzo pyszne
Konczi 06.09.2013 18:46
moja ulubiona - pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat