Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta biała
2 małe główki (lub 1 duża) -
boczek wędzony
40 dag -
wędlina
20 dag ulubionej -
koperek
2 pęczki -
śmietana 18 proc
200 g -
kminek
1 łyżeczka -
sól i pieprz
-
kurkuma
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Młoda kapusta po chłopsku
2. Wędlinę i boczek kroimy w kostkę. Smażymy przez kilka minut na suchej patelni na rumiano. Dorzucamy do kapusty i mieszamy. Dodajemy kurkumę, kmin, sól i pieprz. Dusimy 10 minut.
3. Dolewamy śmietany, wsypujemy drobno posiekany koper, dokładnie mieszamy, gotujemy 2 minuty, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby. Smacznego!
Smaczne i bardzo syte danie z młodej kapusty. Przygotowana z dodatkiem boczku i wędliny to prawdziwe chłopskie jadło.![]()
Komentarze (6)