Młoda kapusta po chłopsku

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    2 małe główki (lub 1 duża)
  • boczek wędzony

    40 dag
  • wędlina

    20 dag ulubionej
  • koperek

    2 pęczki
  • śmietana 18 proc

    200 g
  • kminek

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • kurkuma

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Przekrawamy ją na ćwiartki, wycinamy głąb, szatkujemy i myjemy pod bieżącą wodą na durszlaku. Przekładamy do garnka, zalewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu pół godziny mieszając od czasu do czasu.

2. Wędlinę i boczek kroimy w kostkę. Smażymy przez kilka minut na suchej patelni na rumiano. Dorzucamy do kapusty i mieszamy. Dodajemy kurkumę, kmin, sól i pieprz. Dusimy 10 minut.

3. Dolewamy śmietany, wsypujemy drobno posiekany koper, dokładnie mieszamy, gotujemy 2 minuty, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby. Smacznego!
Justi2401
Smaczne i bardzo syte danie z młodej kapusty. Przygotowana z dodatkiem boczku i wędliny to prawdziwe chłopskie jadło.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:15
super kapustka :)
Diana Rusiłowicz 01.07.2017 17:20
Pyszne danie.
bertpvd 01.07.2017 16:25
pyszna kapusta
Janina 01.07.2017 16:16
Na prawdę pyszna;))
eewelina 01.07.2017 16:12
Chyba tak samo pyszna jak kaloryczna...
Madzai 01.07.2017 14:42
Muszę zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat