Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta po chłopsku

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2 małe główki (lub 1 duża)
boczek wędzony 40 dag
wędlina 20 dag ulubionej
koperek 2 pęczki
śmietana 18 proc 200 g
kminek 1 łyżeczka
sól i pieprz
kurkuma 1 łyżeczka

Porada

Smaczne i bardzo syte danie z młodej kapusty. Przygotowana z dodatkiem boczku i wędliny to prawdziwe chłopskie jadło.

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta po chłopsku

1. Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Przekrawamy ją na ćwiartki, wycinamy głąb, szatkujemy i myjemy pod bieżącą wodą na durszlaku. Przekładamy do garnka, zalewamy 300 ml zimnej wody, gotujemy na wolnym ogniu pół godziny mieszając od czasu do czasu.

2. Wędlinę i boczek kroimy w kostkę. Smażymy przez kilka minut na suchej patelni na rumiano. Dorzucamy do kapusty i mieszamy. Dodajemy kurkumę, kmin, sól i pieprz. Dusimy 10 minut.

3. Dolewamy śmietany, wsypujemy drobno posiekany koper, dokładnie mieszamy, gotujemy 2 minuty, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 02.07.2017 12:15
super kapustka :)
Diana Rusiłowicz 01.07.2017 17:20
Pyszne danie.
bertpvd 01.07.2017 16:25
pyszna kapusta
Janina 01.07.2017 16:16
Na prawdę pyszna;))
eewelina 01.07.2017 16:12
Chyba tak samo pyszna jak kaloryczna...
Madzai 01.07.2017 14:42
Muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak