Młoda kapusta na gęsto

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    1 sztuka
  • marchewka

    2 sztuki
  • pietruszka

    1/2 sztuki
  • cebula

    1 sztuka
  • koperek

    1 pęczek
  • oliwa

    3 łyżki
  • bulion

    1 szklanka
  • smietana 18%

    200 gram
  • mąka

    1 łyżka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    do smaku
  • majeranek świeży posiekany

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umytą i podzieloną na części kapustę poszatkować, włożyć do rondla. Oczyścić i umyć marchewkę i pietruszkę, pokroić w plasterki, razem z dwoma łyżkami oliwy dodać do kapusty i dusić do miękkości. Cebulę posiekać w drobną kostkę i usmażyć na łyżce oleju, przełożyć do rondla, dolać pół szklanki bulionu i jeszcze przez chwilę wszystko razem dusić.

Następnie doprawić solą, pieprzem kajeńskim i świeżo mielonym pieprzem do smaku.

Śmietanę wymieszać z łyżką mąki, dolać pół szklanki gorącego buliony, dokładnie wymieszać i wlać do rondla z kapustą. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek i majeranek.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anemon 26.05.2013 22:26
Dla mnie też koperek jest obowiązkowy.
IZABELA29 24.05.2013 09:19
z koperkiem jest najsmaczniejsza
anemon 22.12.2012 23:57
Dziękuję i polecam.
caralajna 21.12.2012 07:37
bardzo fajny przepis, dobrze przyprawiona kapusta
aga130982 14.09.2012 10:04
super
aga130982 14.09.2012 10:04
super
aga130982 14.09.2012 10:04
super
Grazyna0211 28.12.2011 16:08
pyszna zwłaszcza młoda
IZABELA29 13.10.2011 08:53
dobre bo sycace
ben-ka 12.10.2011 10:22
lubię taką i to bardzo.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat