Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta kiszona

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 3 kilogramy
marchew 1 sztuka
koperek pęczek
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat 3 łyżki

Porada

taka kapusta doskonale nadaje się do surówek

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta kiszona

Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej [przechowywać ją w chłodnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewelinapac 23.01.2017 15:31
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak