Młoda kapusta kiszona

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    3 kilogramy
  • marchew

    1 sztuka
  • koperek

    pęczek
  • Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kapustę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy na szatkownicy lub kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, umyty koperek drobno siekamy. Wszystko przekładamy do dużej miski, zasypujemy sola i dokładnie mieszamy, odstawiamy do momentu aż kapusta puści sok. Przekładamy do naczynia glinianego lub słoików, lekko ubijamy dłonią. Kapusta po tygodniu jest już gotowa do spożycia, po ukiszeniu najlepiej [przechowywać ją w chłodnym miejscu.
bogusia 82
taka kapusta doskonale nadaje się do surówek

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ewelinapac 23.01.2017 15:31
wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat