Młoda kapusta jak schabowy w panierce

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • młoda kapusta

    1 główka
  • woda

    3 litry
  • sól

    1 łyżka

panierka:

  • jajko

    3 sztuki
  • mleko

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa KUCHAREK

    1 łyżeczka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • olej rzepakowy

    0.5 litra
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

przygotowanie:

Krok 1 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto

Z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek głąba (głąb jest ważny aby liście się trzymały w trakcie gotowania, smażenia), następnie znowu przeciąć wzdłuż głąba na połowę i ponownie każdy kawałek na połowę, mamy 8 porcji kapusty, włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, wsypać sól. Po zagotowaniu gotować z 10 minut na średnim ogniu.

Krok 2 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto
Po ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody.
Krok 3 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto
Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem (lepiej się trzyma panierka), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką.
Krok 4 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto
Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu.
w mojej kuchni
Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat