Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta jak schabowy w panierce

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Młoda kapusta obgotowana i smażona w panierce do kotletów schabowych jest bardzo smaczna, oryginalna, smakuje na ciepło i na zimno..........SMACZNEGO!!!

Składniki:

składniki:

młoda kapusta 1 główka
woda 3 litry
sól 1 łyżka

panierka:

jajko 3 sztuki
mleko 2 łyżki
olej rzepakowy 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka
przyprawa KUCHAREK 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
olej rzepakowy 0.5 litra

Porada

Wodę z gotowania kapusty można wykorzystać do zupy jarzynowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta jak schabowy w panierce

przygotowanie:

1

Z kapusty oderwać pierwsze, zbędne liście, główkę przekroić na połowę przez środek głąba (głąb jest ważny aby liście się trzymały w trakcie gotowania, smażenia), następnie znowu przeciąć wzdłuż głąba na połowę i ponownie każdy kawałek na połowę, mamy 8 porcji kapusty, włożyć do szerokiego garnka, zalać wodą, wsypać sól. Po zagotowaniu gotować z 10 minut na średnim ogniu.

Krok 1 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto
2
Po ugotowaniu wyjmować liście do durszlaka i zostawić do wystygnięcia i odcieknięcia wody.
Krok 2 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto
3
Jajka dobrze roztrzepać z mlekiem, olejem (lepiej się trzyma panierka), kucharkiem, pieprzem, mąkę wymieszać z tartą bułką.
Krok 3 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto
4
Na rozgrzanym oleju (oleju powinno być dość sporo) smażyć na rumiano z każdej strony porcje kapusty na średnim ogniu.
Krok 4 - Młoda kapusta jak schabowy w panierce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak