Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko z orzechów włoskich

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

orzechy włoskie 250 g
gorąca woda 2 + 2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Mleko orzechowe można przechować w lodówce ok.4-5 dni.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko z orzechów włoskich

Kroki postępowania

1
Orzechy wsypać do słoika, dodać sodę oraz sól - wlać wrzącą wodę, słoik zakręcić lub nakryć talerzykiem. Pozostawić na kilka godzin, a nawet na całą noc.
Krok 1 - Mleko z orzechów włoskich foto
2
Spęczniałe orzechy odcedzić i osączyć - obrać że skórki, która nadaje goryczy.
Krok 2 - Mleko z orzechów włoskich foto
3
Obrane orzechy przełożyć do rozdrabniacza i dodać małą szczyptę soli.
Krok 3 - Mleko z orzechów włoskich foto
4
Wlać 2 szklanki gorącej wody i miksować do czasu, aż orzechy osiągną konsystencję grysiku.
Krok 4 - Mleko z orzechów włoskich foto
5
Powstały płyn odcedzić przed bardzo drobne sitko albo przez pończochę, która zatrzymuje wszystkie drobinki, dzięki czemu mleko jest czyste. Jak najmocniej wycisnąć, aby uzyskać jak najwięcej płynu.
Krok 5 - Mleko z orzechów włoskich foto
6
Pozostałe orzechowe wytłoki dodać do ciasta na muffinki, do placków ziemniaczanych, do masy na kotlety mielone, warzywnej zupy albo domowego pesto.
Krok 6 - Mleko z orzechów włoskich foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 05.11.2015 08:19
Jest nieco lżejsze w smaku od mleka krowiego, ale spokojnie można używać do potraw, jeśli nie do samodzielngo picia.
Kolorowa 04.11.2015 17:29
Musi być pyszne ;)
Janina 04.11.2015 17:14
Ciekawy przepis ;)
Ewa Wojtaszko 04.11.2015 16:53
muszę wypróbować,koniecznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak