Przepis i sposób przygotowania na: Mleko sojowe
Kroki postępowania
Wlać 4 szklanki gorącej wody i odstawić na 24-36 godzin, zmieniając wodę co 12 godzin - wówczas zalewać zimną wodą.
Kiedy soja wchłonie wodę, dolać tyle, aby była nią nakryta.
Po 24-36 godzinach wylać soję na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą - osączyć.
Na sitko naciągnąć mokrą pończochę i wylewać porcjami zmiksowany płyn - wyciskać łyżką, aż odpłynie całe mleko, a pozostała na sicie okara będzie dość sucha i zacznie się rozpadać.
Ponownie przełożyć zawartość pończochy do blendera, dodać 2 szklanki wody i ponownie zmiksować, a następnie odcisnąć mleko.
Podobnie postąpić z pozostałymi porcjami namoczonej soi.
Całą pozostałą okarę włożyć do blendera i zalać 2-3 szklankami wody - zmiksować i ponownie odcisnąć płyn.
Okarę wykorzystać do innych potraw.
W trakcie ogrzewania zbierać pianę łyżką do szumowania wywarów.
Do mleka dodać sól, wymieszać i gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
Zebrać powstały kożuch.
Mleko ostudzić i rozlać do butelek po wodzie mineralnej lub wyparzonych dużych słoików.
Zakręcić i wstawić do lodówki.
Można przechowywać 7-8 dni.