Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko sojowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

soja 2 szkl.
woda 17-18 szkl.
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko sojowe

Kroki postępowania

1
Soję wsypać na sito, opłukać dokładnie pod bieżącą wodą, osączyć i wsypać do sporego pojemnika.
Wlać 4 szklanki gorącej wody i odstawić na 24-36 godzin, zmieniając wodę co 12 godzin - wówczas zalewać zimną wodą.
Kiedy soja wchłonie wodę, dolać tyle, aby była nią nakryta.
Po 24-36 godzinach wylać soję na sito i dokładnie przepłukać pod bieżącą wodą - osączyć.
Krok 1 - Mleko sojowe foto
2
Soję podzielić na 3 części i miksować w blenderze, dodając do każdej porcji 3 szklanki wody (może być ciepla lub zimna), aż soja będzie drobniutko posiekana, a płyn nabieże kremowej barwy i spieni się.
Na sitko naciągnąć mokrą pończochę i wylewać porcjami zmiksowany płyn - wyciskać łyżką, aż odpłynie całe mleko, a pozostała na sicie okara będzie dość sucha i zacznie się rozpadać.
Ponownie przełożyć zawartość pończochy do blendera, dodać 2 szklanki wody i ponownie zmiksować, a następnie odcisnąć mleko.
Podobnie postąpić z pozostałymi porcjami namoczonej soi.
Całą pozostałą okarę włożyć do blendera i zalać 2-3 szklankami wody - zmiksować i ponownie odcisnąć płyn.

Okarę wykorzystać do innych potraw.
Krok 2 - Mleko sojowe foto
3
Mleko zbierać w dużym garnku (będzie go sporo!) - postawić na średnim płomieniu i ogrzewać 30-45 minut, aż straci surowy posmak.
W trakcie ogrzewania zbierać pianę łyżką do szumowania wywarów.
Do mleka dodać sól, wymieszać i gotować jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
Zebrać powstały kożuch.
Mleko ostudzić i rozlać do butelek po wodzie mineralnej lub wyparzonych dużych słoików.
Zakręcić i wstawić do lodówki.

Można przechowywać 7-8 dni.
Krok 3 - Mleko sojowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.03.2016 22:00
Sojowego jeszcze nie robiłam :)
Habibi 23.04.2013 10:55
Robi się pewnie w podobny sposób, ale smakowo kupne różni się jednak od naturalnego "domowego", bo jego smak przemysłowo jest wzbogacany - solą, cukrem, wzmacniaczami smaku, sztucznymi aromatami... etc
pacpaw 17.01.2013 10:56
rewelacyjny pomysł. Też nigdy bym na to nie wpadł, że można zrobić własnoręcznie i to jeszcze w tak prosty sposób mleko sojowe. W porównaniu do sklepowego mleka sojowego różnice są duże? Tamto mleko też podobnie się robi?
Betka 13.08.2012 08:36
ja też jestem zaskoczona że samemu można wykonać;) ekstra!
Habibi 01.08.2012 09:59
Serdecznie zapraszam do korzystania z moich przepisów - każdy znajdzie wśród nich coś smacznego dla siebie :)
octo 28.07.2012 21:38
nie wiedzialam ze samemu da sie zrobic mleko sojowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak