Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleko makowe

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mak
gorąca woda
sól do smaku

Porada

Mleko makowe jest dość słodkie, ale można je dodatkowo doprawić płynnym miodem lub ksylitolem - można również dodać do smaku naturalnego ekstraktu waniliowego.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleko makowe

Mak opłukać kilka razy, za każdym razem w czystej letniej wodzie - dokładnie odcedzić i pozostawić do osączenia.
Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 100-120*C z termoobiegiem, nie domykać drzwiczek - suszyć co jakiś czas mieszając.
Suchy mak pozostawić do ostygnięcia, a następnie porcjami zmielić (niezbyt dokładnie) i przesypać do garnka.

Zalać świeżo zagotowaną wodą, dodać dużą szczyptę soli, wymieszać i nakryć pokrywką. Pozostawić na godzinę do naciągnięcia. Zawartość garnka doprowadzić do wrzenia, ponownie nakryć i pozostawić do ostygnięcia. Dokładnie przecedzić.

Gotowe mleko makowe przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.

W razie konieczności można je lekko rozrzedzić przegotowaną chłodną wodą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 25.12.2015 22:08
Oryginalny pomysł :)
misia123410 25.12.2015 18:11
coś apetycznego:)
Maridka19 25.12.2015 16:56
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak