mleko kokosowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kokos

    1 sztuka
  • woda

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Orzech kokosowy ma zawsze jedną dziurkę, którą można przebić nożem, i odlać wodę kokosową. Następnie przeciąć kokos, oddzielić miąższ od skorupy i odkroić brązową skórkę. Miąższ pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Zalać wodą gorącą jeśli kielich jest szklany. Zmielić, odcisnąć mleko od wiórków przez szmatkę lnianą lub bawełnianą.
Gotowe, otrzymujemy mleko + wiórki.
Polecam

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (26)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ONY_za_kare 26.06.2013 21:22
niby proste, ale smak cudowny
adelajda 13.06.2013 08:52
kiedyś robiłam ale z wiórków ...
Wafelek2601 09.06.2013 15:21
Bardzo dobre
mirosława4 24.10.2012 20:48
ciekawe
Katarzyna59 20.09.2012 10:10
fajne
RenataZ-et 12.09.2012 21:03
Bardzo takie lubię
Iwusia 07.08.2012 21:54
bardzo przydatny przepis
Dorian 31.07.2012 19:11
fajny drink
Anna152 24.07.2012 06:09
mniam
IrenaM 11.07.2012 00:04
fajny pomysł na mleczko kokosowe własnej roboty

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat