Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
spód
-
herbatniki
200 gram -
masło
100 gram -
banan
3 sztuki -
sok z cytryny
1/2 sztuki
masa serowa
-
mleko
3/4 szklanki -
serek mascarpone
500 mililtrów -
śmietana 30%
300 mililtrów -
cukier
1/3 szklanki -
Żelatyna wieprzowa Prymat
1,5 łyżki -
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
wierzch
-
galaretka cytrynowa
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania mleczny sernik z bananami
Kroki postępowania

Masło rozpuszczamy, studzimy, a następnie mieszamy z pokruszonymi herbatnikami.
Herbatnikami wykładamy spód tortownicy i odstawiamy do lodówki na kilka minut.


Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę.
Serek mascarpone oraz 100 ml śmietany podgrzewamy z cukrem, a kiedy składniki sie połączą zdejmjemy z ognia i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz żelatynę rozpuszczoną w mleku. Masę studzimy.

Masę wylewamy na spód z bananami. Tortownicę odstawiamy do lodówki aby masa stężała.

Galaretkę cytrynową rozrabiamy według przepisu na opakowaniu, studzimy i wylewamy na wierzch sernika.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się