Mleczno-kokosowe wafelki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wafle tortowe

    3 sztuki kwadratowe
  • mleko

    0,5 szklanki
  • cukier

    0,5 szklanki
  • wiórki kokosowe

    3/4 szklanki
  • masło

    200 gram
  • mleko w proszku

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wafle przekrawamy na połowy.
Mleko z cukrem umieszczamy w garnku i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Następnie wsypujemy do niego kokos i chwile razem podgrzewamy ( 3-4 minuty). W dalszej kolejności dokładamy masło. Gdy masło się rozpuści garnek zestawiamy z ognia. Dokładamy do całości mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Najlepiej mikserem.
Ciepłą masą przekładamy wafle.
Aby wyszły wyższe wafelki wcześniej wafel przekroiłem (wyszedł mniejszy, ale wyższy) Apetyczne też są cienkie wafelki (wtedy masę dzielimy na połowę i przekładamy wafle po prostu dwa razy).
Jadwiga/Jaga85
Wafelki powstają błyskawicznie. Właściwie od razu nadają się do zjedzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 23.01.2015 01:00
zawsze sa dobre.
teresa18 22.01.2015 21:14
wyśmienite
iziona 22.01.2015 20:03
Podrzuć troszkę :)
Anna169Hosz 22.01.2015 18:43
Pyszniutkie:)
Ania67 22.01.2015 16:14
Coś rewelacyjnego- na pewno zrobię
nogawkuchni 22.01.2015 15:11
Przydatny przepis na pyszne słodkości, świetne wafelki.
Mira85 22.01.2015 14:32
bardzo smaczne
Monika-twin 22.01.2015 13:17
LUBIE TAKIE.
Adamorek 22.01.2015 13:06
dobry krem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat