Mleczne szyszki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko w proszku

    1 szklanka
  • margaryna

    130 g
  • cukier drobny

    1/2 szklanki
  • woda

    2 łyżki
  • ryż preparowany

    100 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku na bardzo małym ogniu roztapiamy margarynę i dodajemy do nie j cukier. Mieszamy aż cukier się rozpuści, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy powoli intensywnie mieszając mleko w proszku. Dolewamy odrobinę wody (2-3 łyżki). Masa powinna być gęsta i powolutku spływać z trzepaczki. Do masy dodajemy stopniowo ryż. Z kleistej masy formujemy dłońmi szyszki. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena6 05.08.2014 19:58
Mlecznych chyba nigdy nie jadłam.
Małgorzata9 08.03.2014 21:51
przepis do wypróbowania
ao_12 08.03.2014 21:34
fajny pomysł, apetycznie wyglądają:)
wwwiolka 08.03.2014 15:48
Bardzo fajny przepis.
DorotaZ 08.03.2014 12:24
Ja robiłam z mleczną czekoladą:)
slonko888 08.03.2014 10:40
świetne musze wyprobowac
Ania84 08.03.2014 10:32
o jakie fajne :) nie robiłam jeszcze takich! dla mnie bomba (znaczy sie szyszka ) :)
probofka 08.03.2014 10:12
jadłam i robiłam szyszki z krówkami a te wyglądają jeszcze pyszniej muszę wypróbować przepis :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat