Mleczne pęczotto z owocami

Mleczne pęczotto z owocami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2,5 szklanki
  • wanilia laski

    1 sztuka
  • Syrop:

    z mniszka 2 łyżki
  • kasza pęczak

    1/2 szklanki
  • likier kawowy

    3 łyżki
  • masło

    30 g
  • woda

    gorąca 1/2 szklanki
  • czereśnie

    1 garść
  • winogrona czerwone

    1 garść
  • truskawki świeże

    1 garść
  • morele

    3 sztuki
  • mięta liście

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mleczne pęczotto z owocami foto
Mleko przelać do garnka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż na pół, wyskrobać pestki. Pestkę i całą laskę wanilii wrzucić do mleka, dodać syrop z mniszka, zagotować.
Krok 2 - Mleczne pęczotto z owocami foto
Kaszę dwukrotnie przepłukać wodą, odsączyć, wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnię, chwilę podprażyć. Do kaszy dodać likier, wymieszać.
Krok 3 - Mleczne pęczotto z owocami foto
Do kaszy wlać gorącą wodę. Kaszę przykryć, gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Następnie do kaszy wlać chochelkę gorącego mleka. Chwilę gotować na małym ogniu bez przykrycia. Jak kasza wchłonie płyn, dodać kolejną chochelkę mleka i tak do jego wyczerpania. Kaszę często mieszać, żeby się nie przypaliła. Jak kasza będzie już miękka, zdjąć patelnię z ognia, do kaszy dodać masło. Mieszać, aż masło się roztopi i wszystko ładnie się połączy. Kaszę lekko przestudzić, ma być ciepła, ale nie gorąca.
Krok 4 - Mleczne pęczotto z owocami foto
Wszystkie owoce umyć, odsączyć. Truskawki odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Morele pozbawić pestek, pokroić w półplasterki. Winogrona pokroić na połówki, usunąć z nich pestki. Czereśnie wypestkować, przekroić na pół.
Krok 5 - Mleczne pęczotto z owocami foto
Owoce dodać do kaszy, wymieszać.
Krok 6 - Mleczne pęczotto z owocami foto
Pęczotto podzielić na porcje, udekorować listkami mięty i podawać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat